Strona w przebudowie

Biuro:
Zagorzyn 81A
62-812 Blizanów
Poland
tel.: (+48) 62 751 20 68
tel.: (+48) 62 594 31 32
fax: (+48) 62 594 31 24
Email: biuro@consuma.pl
Email: kamila@consuma.pl

Dział sprzedaży:
Agnieszka Grajewska
Export & import manager
Mobile: 0048 510 167 275 
Email: agnieszka@consuma.pl

Joanna Woźniak 
Export & import specialist 
Mobile: 0048 508 440 444
Email: joanna@consuma.pl

Produkcja:
Zagorzyn 81a, 62-812 Jastrzębniki

Syrop z agawy

Syrop z agawy (zwany czasami sokiem lub nektarem) jest środkiem słodzącym produkowanym w Meksyku, głównie z kaktusa z rodzaju Agave tequilana oraz Agave salmiana. Charakteryzuje się smakiem porównywalnym do rozrzedzonego miodu lub lekkiego syropu klonowego. Jest około dwukrotnie słodszy od cukru, jednocześnie posiadając od czterech do pięciu razy niższy indeks glikemiczny od miodu. Produkt powstaje z wyciśniętego z rdzenia agawy soku, który zostaje przefiltrowany i podgrzewany w celu przeprowadzenia procesu hydrolizy wodorowęglanów w cukry. Przefiltrowany i podgrzany sok zostaje skoncentrowany do konsystencji syropu, którego barwa waha się od jasnej do ciemnej, zależnie od stopnia przeprowadzenia procesu. Wyciąg z kaktusa agawy ceniony jest ze względu na słodki, mleczny i bardzo delikatny smak. Doceniają go nie tylko najwyższej klasy kucharze i cukiernicy, ale również lekarze i dietetycy. Pasjonaci gotowania doceniają natomiast jego neutralny smak, pożądany wtedy, gdy chcemy nadać potrawie słodyczy, nie modyfikując jego pierwotnego smaku.

Zawarta w syropie fruktoza to cukier prosty, który jest przyswajany przez organizm dużo wolniej niż powszechnie stosowana sacharoza lub glukoza. Agawa zawiera także spore ilości inuliny – naturalnego probiotyku, który powoduje wzrost korzystnej flory przewodu pokarmowego, obniża poziom cholesterolu oraz lipidów w surowicy krwi oraz usprawnia pracę przewodu pokarmowego – zapobiega zaparciom i redukuje toksyczne metabolity. Stanowi doskonałą alternatywę dla osób stosujących dietę nioskowęglowodanową, dietę Montignaca lub ograniczających cukier ze względów zdrowotnych. Oprócz sprzyjających zdrowej diecie naturalnych cukrów, jest również źródłem błonnika, który w naturalny sposób przyspiesza przemianę materii. Produkt może być spożywany również przez wegan, którzy rezygnują z miodu.

Home