Stevia

Stevia pochodzenie:

Wywodzi się z tropikalnych rejonów Meksyku, Ameryki Środkowej i Ameryki Południowej. Obecnie jest szeroko uprawiana w wielu rejonach globu dla swych niezwykłych liści. Roślinę można uprawiać w niemal każdym kraju na świecie.

Dzięki dużej zawartości stewiozydów są one bardzo słodkie i stanowią doskonałą, zdrową alternatywę dla cukru. Pomimo słodkiego smaku, stewia nie podnosi stężenia glukozy we krwi, może zatem być bezpiecznie stosowana przez osoby chore na cukrzycę. Dodatkowo obniża ciśnienie.  Nie stanowi pożywki dla bakterii odpowiedzialnych za powstawanie próchnicy i nie powoduje ich namnażania.

Stevia zastosowanie:

Ma szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. Jest ona używana do produkcji jedzenia nisko-kalorycznego oraz napoi, obniżając koszty ich produkcji do 60%. Glikozyd stewiolowy może być stosowany w następujących aplikacjach:

  • Napoje aromatyzowane,
  • Napoje gazowane,
  • Nektary owocowe warzywne i produkty podobne,
  • Napoje alkoholowe: likier, wino, szampan, piwo,
  • Fermentowane przetwory mleczne z dodatkami smakowymi lub środkami aromatyzującymi,
  • Lody spożywcze,
  • Warzywa i owoce w occie, oleju lub solance,
  • Przetwory owocowe i warzywne, konserwy
  • Dżemy ekstra i galaretki ekstra
  • Dżemy, galaretki i marmolady oraz słodzony przecier z kasztanów
  • Kakao i produkty czekoladowe
  • Pozostałe wyroby cukiernicze, w tym pastylki, cukierki i drażetki odświeżające oddech,
  • Guma do żucia
  • Dekoracje, powłoki i nadzienia,
  • Śniadaniowe przetwory zbożowe,
  • Pieczywo cukiernicze i wyroby ciastkarskie,
  • Słodziki stołowe w postaci płynnej, proszku, w tabletkach,
  • Zupy, buliony i sosy,
  • Przekąski na bazie ziemniaków, zbóż, mąki lub skrobi.

Stevia skład:

Swój słodki smak zawdzięcza glikozydom, które nie są trawione przez ludzi; stąd ich zerowa kaloryczność. Ekstrakty ze Stevii poddawane są technologiczne oczyszczaniu, dzięki czemu otrzymuje się glikozydy posiadające naturalną słodycz. W liściach Stevii  znajduje się  8 glikozydów, z których dwa: Stewiozyd i Rebaudiozyd A, mają największe znaczenie.

Stewiozyd jest 150-300 razy słodszy od cukru, ma lekko gorzkawy i lukrecjowy smak. Rebaudiozyd A  występuje w mniejszej ilości niż stewiozyd , ale jest najsłodszym z glikozydów stewiolowych (200-400 razy słodszy od cukru). Jest również najlepszy pod względem smaku , ponieważ pozbawiony jest goryczy. Rebaudiozyd A charakteryzuje się również wysoką stabilnością.

Rekomendowana jest przez Polskie Stowarzyszenie Diabetyków.

Glikozydy stewiolowe (wysokooczyszczone ekstrakty pozyskiwane z liści stevia rebaudiana) zostały wpisane przez FDA (Amerykański Urząd ds. Żywności i Leków) na listę produktów uznanych za bezpieczne (GRAS). Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ocenił bezpieczeństwo stosowania glikozydów stewiolowych, wydając pozytywną opinię odnośnie wykorzystania ich jako substancji słodzącej. Dawkę dopuszczalnego dziennego spożycia (ADI), wyrażoną jako ekwiwalent stewiolu, ustanowiono na poziomie 4 mg/kg masy ciała na dobę. Limit ten jest równoważny 10 mg/kg masy ciała na dobę (tj. ~ 710mg/dzień dla osoby dorosłej) dla Stewiozydu oraz  12 mg/kg masy ciała/dobę (tj. ~ 850 mg / dzień dla osoby dorosłej) dla Rebaudiozydu A lub 50mg/kg masy ciała na dobę

(tj. ~ 3550mg/dzień dla osoby dorosłej) liścia Stevii.
Na mocy rozporządzenia (WE) nr 1131/2011 glikozydy stewiolowe (E 960) zostały dopuszczone jako dodatki do żywości (w różnych kategoriach żywności), jako słodziki stołowe (w postaci płynnej, proszku i w tabletkach) oraz jako suplementy żywności (w postaci stałej, płynnej, syropu lub do żucia).

 

Home